Плани Онлайн-школи «Альтернатива» на 2021-2022 навчальний рік

Уже п'ятий рік своєї роботи Онлайн-школа незмінно публікує план нововведень на наступний навчальний рік і докладає всіх зусиль для того, щоб його виконати, і нашим учням було цікавіше, зручніше і захоплююче вчитися.

У нас дуже амбітні плани щодо розвитку школи на 2021-2022 навчальний рік. Ми хочемо, щоб майбутній рік можна було сміливо назвати роком великого оновлення навчального контенту. Перша п'ятірка планів якраз присвячена цій масштабній задачі. Ми розуміємо, що це дуже великий обсяг роботи і постараємося почати з того, щоб в кожному класі хоча б з одного предмету учні могли побачити навчальні матеріали нового рівня, а в майбутньому будемо нарощувати обсяг розробки.

  • 01

    Зйомка нових «Альтернативних» відеоуроків з нахилом на інтерес / практичність / видовищність

    Одним з найбільш амбітних і складних проєктів, який ми плануємо почати реалізовувати наступного навчального року, є зйомка відеоуроків нового рівня. Робоча назва таких уроків «Альтернативні». Ми хочемо створити такі навчальні відео, у яких учитель жорстко не обмежений змістом шкільної програми, і має повну свободу творчості з головною метою - зацікавити своїх учнів.

    Ці відеоуроки будуть доповненням до стандартної навчальної програми. Ми будемо пробувати експериментувати з локаціями зйомок, манерою подачі матеріалу, обробкою відео при монтажі та іншими параметрами відеоуроку. Якщо ми зможемо привернути увагу тих учнів, яким цікаво дізнатися, що знаходиться за лаштунками стандартного програмного оповідання, то будемо вважати, що у нас вийшло.

  • 02

    Оновлення повністю в усіх класах відеоуроків на студійні

    Уже кілька років поспіль ми ведемо роботу з перезнімання відеоуроків старого формату в новий студійний, це зовсім інший рівень наповнення уроку, відеоряду і озвучування. І в 2021-2022 навчальному році ми постараємося домогтися відновлення всієї бази уроків у всіх класах. До кінця навчального року ми плануємо зробити так, щоб на сайті не залишилося жодного відео старого формату.

  • 03

    Удосконалені конспекти

    Станом на сьогодні текстові матеріали, які додаються до наших уроків, несуть роль тезисної вибірки найголовнішого, що вивчається за цією темою. Тепер ми хочемо переробити ці матеріали так, щоб вони перетворилися на повноцінні конспекти, які можна вивчати незалежно від відео в уроці: з повним набором теоретичних і практичних матеріалів, а також з принципово новим рівнем оформлення.

  • 04

    Пояснення до правильних відповідей тестів

    Після завершення тесту дуже часто не вистачає розуміння того, «чому ця відповідь була неправильною?» І ми хочемо позбутися цієї недоробки. Планується додавання функції в механізм проходження тестів, щоб після їх завершення разом з переглядом результатів можна було ознайомитися з докладними поясненнями правильних відповідей. Це значно збільшить кількість практичних матеріалів і дозволить більш ефективно готуватися до здачі домашніх робіт за допомогою тренувальних тестів.

  • 05

    Кілька варіантів творчого ДЗ

    Щоб урізноманітнити письмові перевірочні роботи, ми плануємо почати впровадження декількох варіантів умов творчих ДЗ до кожного уроку. Якщо до уроку додається таке варіативне ДЗ, то учневі випадковим чином сайт буде пропонувати виконати один з його варіантів. Крім того, такий підхід допоможе в боротьбі зі списуванням домашніх завдань, яке, на жаль, проявляється все частіше.

  • 06

    Групові онлайн-консультації

    Принципово новим рівнем взаємодії учнів з учителем ми плануємо зробити проведення групових онлайн-консультацій, у яких учні зможуть ставити вчителю питання в текстовій формі, а вчитель буде на них відповідати у прямому відеоефірі. Ми ще будемо вивчати актуальність такого підходу і формату проведення консультацій і почнемо з проведення невеликої кількості трансляцій за заздалегідь оголошеним графіком.

  • 07

    Система ачівок на сайті

    Ми хочемо спробувати додати в процес навчання ігровий і змагальний момент і ввести систему нагород (так званих «ачівок») за різні досягнення у навчанні та активність учнів на сайті школи. Ми постараємося вас трохи розважити, щоб вам було цікавіше.

  • 08

    Зйомка нових додаткових курсів

    Ми продовжимо підготовку різних додаткових курсів. І до більшості з них традиційно будемо надавати безкоштовний доступ для всіх бажаючих з учнів, які зараховані в нашу школу. Серед таких курсів: підготовка за рештою неопублікованих предметів ЗНО (хімія і фізика), російська мова в 8 класі і далі та інші корисні курси. Складно точно планувати, які саме курси ми встигнемо підготувати, тому що ми орієнтуємося на навантаження наших вчителів і намагаємося за змоги враховувати побажання учнів.

  • 09

    Розширення обсягу інформації на сторінці батьків

    Ми знаємо, що багато батьків наших учнів активно користуються узагальненою інформацією про успішність, яка формується в спеціальному розділі сайту школи - «Сторінка батьків». У нас є ідеї, як розширити функціонал цього розділу для бажаючих найбільш докладно контролювати процес навчання і його динаміку.

  • 10

    Система інформування в месенджерах

    Минулого навчального року ми почали наповнювати наш телеграм-канал різною корисною інформацією загального плану. Тепер ми хочемо вивчити можливість надання персональної інформації про процес навчання через телеграм-бот і, можливо, деякі розсилки за допомогою Вайбер.

Як завжди, ми будемо намагатися реалізувати ще більше цікавих ідей. Ми закликаємо і вас поділитися з нами своїми ідеями щодо розвитку школи в наших соцмережах або писати нам на е-мейл shkola.alt@gmail.com, можливо, саме ваша ідея допоможе нам стати ще кращими!

А зі звітом про нововведення і досягнення школи за минулий 2020-2021 навчальний рік ви можете ознайомитися тут