Домашнє навчання в Україні та за кордоном

Коли виникло дистанційне навчання?

Дистанційна форма здобуття освіти виникла досить давно. Першопрохідцем вважають Ісаака Пітмана, який у 1840 році запропонував студентам навчатися стенографії за допомогою поштових пересилок. Пізніше в США та багатьох країнах західної Європи домашнє навчання набирало обертів.

Домашнє навчання за кордоном

Перший у світі університет віддаленого навчання – Відкритий університет – був створений у Великобританії. Засновником університету стала сама королева. Такі нововведення призвели до того, що велика кількість людей отримала можливість навчатися за прискореною системою окремих курсів за помірною вартістю.

У Франції ще в 1939 р. за урядовим указом був створений Національний центр заочного навчання (CNEC) для дітей, які за станом здоров'я не мали можливості відвідувати звичайні школи. На сьогодні цей центр – найбільший навчальний заклад освіти вдома в Європі.

Зараз система домашнього навчання за кордоном – це розвинена мережа освітніх установ, заснованих на базі шкіл, коледжів, університетів, фірм, яка надає широкий спектр освітніх послуг: від вивчення окремих пізнавальних курсів до програм підготовки фахівців вищої кваліфікації.

Дистанційне навчання в країнах колишнього СРСР

Після революції 1917 року в Радянському Союзі розробили консультаційну модель освіти, тобто заочну. У рамках цієї програми були запроваджені також вечірні та заочні школи.

Сучасна Росія досить багато уваги приділила розвитку освіти вдома. Із поширенням інтернет-технологій стає все більш популярним і масовим способом здобуття освіти. Найбільші і найвідоміші дистанційні школи розташовані в Москві та Санкт-Петербурзі.

У Ризі функціонує навчальний заклад, що пропонує заочну середню освіту російською мовою.

Білорусь, Грузія та інші країни колишнього СРСР також розробляють та впроваджують варіанти дистанційного навчання, екстернатів і домашніх шкіл.

Плюси домашньої школи

Основними перевагами сучасного навчання на відстані можна вважати постійне онлайн-спілкування педагога та учня. Учень отримує доступ до відеоуроків, методичних матеріалів, виконує домашнє завдання після проходження уроку. За підсумками періоду навчання складається атестація в онлайн-режимі або очно (для держіспитів).

Дистанційне навчання в Україні

Офіційно дистанційне навчання в нашій країні з'явилося в жовтні 1998 р., коли в Одесі під час національної конференції з розвитку бізнес-освіти був підписаний відповідний меморандум. Після цього була заснована Українська система віддаленої освіти. Міністерством освіти і науки України влітку 2000 року був виданий наказ «Про створення Українського центру дистанційної освіти», а вже в кінці того ж року 20 грудня Міністерство освіти і науки України затвердило «Концепцію розвитку дистанційної освіти в Україні».

Сьогодні в Україні існує дві форми дистанційного навчання: кореспондентська та дистанційна на основі комп'ютерних технологій. Остання має низку переваг:

• учням не треба витрачати гроші і час на поїздки;
• постійний контакт із педагогом;
• безперервний доступ до всіх матеріалів, які регулярно оновлюються;
• регулярне тестування знань в асинхронному і синхронному режимах;
• реалізація різних форм навчання.

Найбільш розвинені онлайн-школи, які видають документи державного зразка про здобуття освіти, розташовані в Харкові та Києві. Будемо сподіватися, що дистанційне навчання в Україні продовжить активний розвиток і стане ще більш популярним і доступним для більшої кількості дітей.

Поставте запитання Ваше звернення буде опрацьовано протягом 24 годин
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.